E-A-T on tärkeä käsite jokaiselle SEOsta kiinnostuneelle. Kirjainyhdistelmä tulee tietenkin englannista, kuten suurin osa alan sanastosta: Expertise, Authoritativeness, ja Trustworthiness. Asiantuntemus, arvovaltaisuus ja luotettavuus. Nämä ovat tärkeitä mittareita, joiden avulla Google määrittää sivuston kuin sivuston arvon. Hakukoneoptimoinnissa voidaan oikeastaan aina sanoa pyrittävän parhaaseen mahdolliseen tulokseen jokaisen kolmen mittarin kohdalla – jos tähän päästään, sivustosi rankingin nousulle on lähinnä teknisiä esteitä.
Miten E-A-T-mittareita voidaan parantaa?
Oikotietä onneen ei ole, mutta E-A-T-mittareiden suunnitelmalliseen parantamiseen voi ryhtyä onneksi melko pienillä toimenpiteillä.
1. Etusivun ja tietosivun optimointi
Jos etusivusi ei kerro, kuka olet ja mitä teet, puuttuu tärkeä osa käytännössä jokaisesta E-A-T-mittarista. Osa asiantuntemusta, arvovaltaa ja luotettavuutta on viestiä, mitä teet. Sivustosi etusivulla tämän tulee käydä lyhyesti ja selkeästi ilmi, tietosivulla taas edelleen selkeästi, mutta täällä on tilaa käydä osaamistasi ja toimintatapojasi läpi hieman seikkaperäisemmin. Jos kyse on organisaatiosta, täältä voi löytyä lyhyt esittely organisaation avainhenkilöistä ja/tai sen arvoista. Organisaation ja/tai henkilöiden lyhyt biografinen esittelykierros on paikallaan.
2. Yhteystiedot näkyviin ja selkeiksi
Yllä olevaan läheisesti linkittyvät yhteystietosi ja niiden selkeä esittäminen. Sivustolla kuin sivustolla tulisi olla omistautunut Yhteystiedot-sivu, jossa tieto on ajantasaista ja kattaa mahdollisimman monipuolisesti käytössä olevat yhteydenottokanavat. Yhteyslomake on aina hyvä idea. Myös joka sivulla oleva pieni footer-osio osoitteella, sähköpostilla ja puhelinnumerolla varustettuna on niin ikään hakukoneiden silmissä eduksi ja lisää uskottavuutta.
3. Ulkoiset linkit kuntoon
Luonnottomien linkkien haaliminen ei ole enää aikoihin ollut hyvän ja toimivan SEO-strategioiden kulmakivi: jokaisen sivuston linkin tulisi selkeästi liittyä ydinosaamiseesi ja sivuston aihealueeseen tai sisältää vähintäänkin laadukas saate tai perustelu olemassaololleen.
Ulkoisten linkkien auktoriteetti on avainroolissa näiden laadun arvioinnissa. Pyri hankkimaan sivustollesi korkean auktoriteetin ulkoisia linkkejä ja hankkiutumaan matalan auktoriteetin ja väärän tematiikan linkeistä suurissa määrin eroon. Apuna tässä voi käyttää esimerkiksi SEMrush-työkalua.
4. Sisältömarkkinointi
Sisältömarkkinointi ei sekään ole uusi juttu, mutta E-A-T-mittareiden kannalta tärkeässä asemassa. Kaikki lähtee koherentin sisältömarkkinointistrategian laatimisesta, jota noudatetaan johdonmukaisesti. Sinne tänne säntäily ja sisältöstrategian vastainen tempoilu näkyvät kyllä hakukoneiden rankingeissa melko nopeasti.
On myös syytä ymmärtää, että sisältöstrategia ei voi olla pelkkää sisällön pakonomaista julkaisemista sisältökalenterin mukaan. Lyhyet postaukset vailla päätä tai häntää ovat lähinnä haitallisia, varsinkin jos ne on tehty oman aikansa vallitsevien SEO-käytäntöjen mukaan ja jätetty sikseen. Sisältö tulisi nähdä myös laajasti tekstinä, kuvina, infografiikoina, äänenä, e-kirjoina, sivuston ulkopuolisina julkaisuina…
5. Vanha sisältö uusiksi
Jos sivustollasi on viime vuosikymmenen perukoilta peräisin olevia postauksia ja sisältöjä, joiden pariin ei ole ikinä palattu uudestaan, on hyvin todennäköistä että niistä on SEO-mielessä lähinnä haittaa. Jos kyse on yrityksestä, ulkopuolisen sisältökonsultin palkkaaminen näiden läpikäyntiin voi olla paikallaan – poistotoimiin ei missään nimessä kannata suoraa päätä ryhtyä!
Vanha sisältö voi pienellä kasvojenkohotuksella olla kultaakin arvokkaampaa hakukoneiden silmissä.