Facebook-markkinoinnin perusteet

Kynnys Facebook-markkinoinnin aloittamiseksi on erittäin matala. Tarvitset käytännössä vain maksu- / luottokortin tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi PayPal-tilin sekä tietenkin mainostettavan julkaisun. Markkinointi maailman suosituimmassa somekanavassa on kuitenkin monesti jopa vähän liian helppoa: järkevä suunnitelma on edelleen tarpeen tuloksellisen markkinoinnin tekemiseksi.

Miten Facebook-markkinoinnissa pääsee alkuun?

Alkuun pääseminen on, kuten todettua, äärimmäisen helppoa. Käytännössä tarvitset vain Facebook-tilin ja siihen liitetyn maksuvälineen. Useimmilla yrityksillä on jo Facebook-sivu, mutta markkinoinnin aloittamiseksi Facebookissa sekin on tarpeen – ellet sitten jostakin syystä tahdo hoitaa mainontaasi vain kolmansien osapuolien kautta, mutta tähän emme paneudu tarkemmin tässä yhteydessä.

Jos sinulla on jo yrityksesi Facebook-profiilissa jonkinlaista julkaisutoimintaa, voit alkaa lisätä näihin julkaisuihin mainosrahaa ja saada niitä FB-käyttäjien näkyville. Tämä taktiikka ei kuitenkaan ole kauaskantoinen tai kovin tehokas: tarvitaan harkittua strategiaa. Kaikki markkinointi tarvitsee suunnitelmallisuutta tuottaakseen tulosta, eikä markkinointi Facebookissa muodosta poikkeusta tähän sääntöön. Seuraavaksi paneudumme yksinkertaisen FB-markkinointistrategian luomisen perusteisiin.

Mieti, kenet haluat tavoittaa

Läheskään kaikki sivustasi tykkäävät eivät tule näkemään tavallista, maksutonta julkaisuasi. Tätä eivät monetkaan ole ymmärtäneet. Kun lähdet miettimään, kenen haluat näkevän viestisi mieti, ovatko kyseessä jo ne ihmiset joille yrityksesi on jo entuudestaan tuttu vai ne, joiden haluat tutustuvan siihen. Ensin mainittujen kohdalla tahdot ehkä muistuttaa olemassaolostasi ja aktivoida asiakkaitasi tai asiakkuuden kynnyksellä olleita ihmisiä uudelleen. Jälkimmäisessä tapauksessa pyrit hankkimaan uusia asiakkaita.

Uusien asiakkaiden hankkiminen on monelle yritykselle elinehto, mutta todistetusti vanhojen asiakkaiden uudelleenaktivointi on huomattavasti helpompaa – he ovat jo aiemmin olleet yrityksestäsi ja sen tuotteista kiinnostuneita. Mikäli aiemmat kokemukset ovat olleet positiivisia, ovat he todennäköisesti siitä myös edelleen kiinnostuneita. Facebookissa nämä asiakkaat tavoittaa parhaiten mainostamalla julkaisemalla viestisi jo sivustasi tykkääville. Facebookin algoritmin ja valtavan viestitulvan takia vain harva sivusi tykkääjä näkee julkaisusi, joihin et laita mainosrahaa kiinni.

Uudet asiakkaat tavoitetaan niin ikään laittamalla julkaisuihin mainosrahaa kiinni. Tällöin sinun tulee luoda tiettyjen parametrien avulla se kohderyhmä, joka tulee näkemään julkaisusi. Jos olet vaikkapa Rauman alueella toimivan autokoulun somemarkkinointia tekevä yrittäjä, sinun asiaasi tuskin edustaa keski-ikäisille pirkanmaalaisille mainostaminen. Maantieteellinen ja ikään perustuva rajaus tulee tällöin kysymykseen. Facebookin mainostyökalussa näet kuinka paljon näyttöjä mainoksesi arviolta saa tietylläkin rahallisella panostuksella. Muista myös, että yhden päivän täsmäkampanja harvoin riittää tuloksen tuottamiseen: esimerkiksi autokoulua ei välttämättä valita vain kertaalleen nähdyn mainoksen perusteella. Sinun tulee pysyä potentiaalisten asiakkaiden mielessä hieman pidempään.

Mikä viestissä kiinnostaa, mitä tahdot sillä saavuttaa

Koska Facebookissa markkinointi on helppoa ja halpaa, markkinointiviestintää on myös liikkeellä todella runsaasti. Mainosten massasta erottuminen on jo itsessään melkoinen haaste. Osta, osta, osta -tyyliset julkaisut harvoin herättävät suurta intoa, jollei kyseessä ole todella merkittävä tarjous. Kannattaa pitää mielessä, millaisiin julkaisuihin tapaat itse reagoida Facebookin viestitulvassa.

Viestilläsi tulee olla jonkinlainen arvo sen näkevälle vastaanottajalle, muutoin se osallista eikä jää mieleen. Usein FB-markkinoinnilla tulee olla jonkinlaista viihdearvoa, olipa kyse luovasta kielellisestä ilmaisusta tai mielikuvituksellisesta grafiikankäytöstä. Parhaimmillaan nämä kaksi yhdistyvät. Kilpailut ovat myös hyvin osallistava tapa, mutta ne tuppaavat hukkaamaan muiden kilpailujen massaan. Kilpailuiden kanssa tulee myös olla tarkkana: palkintojen tulee olla riittävän hyviä ja imagoosi sopivia, eikä kilpailuja tule järjestää liian usein.

Aivan lopuksi kannattaa myös miettiä, mitä varten olet luomassa viestiäsi. Tahdotko ihmisten tutustuvan uuteen tuotteeseen, vierailevan sivuillasi, päätyvän sähköpostilistallesi vai kenties tulevan paikan päälle? Muokkaa viestisi tavoitettasi vastaavaksi ja pidä huoli, että siinä on kaikki tarpeellinen informaatio selkeästi muotoiltuna!