Instagram on noussut voimakkaasti ”koko kansan” jutuksi, eikä tämä Facebookin omistama kuvalliseen viestintään pohjaava somekanava ole enää aikoihin ollut vain kouluikäisten nuorten yksinoikeus. Kanavan yleisen suosion nousun myötä se on nostanut suosiotaan myös mainostajien parissa: yritys, joka ei ole näkyvillä Instagramissa, jättää todella suuren potentiaalin käyttämättä.
Kyseessä on edelleen visuaalinen kanava
Vaikka Instagramissa näkee monenlaista viestintää ja itse sovellus, sen luonne ja sen tekniset ominaisuudet ovatkin vuosien varrella muuttuneet rutkasti alkuajoista, yksi asiaa on ja pysyy: kyseessä on edelleen ennen kaikkea kuviin ja visuaalisuuteen pohjaava viestintäkanava. Vaikka tekstilläkin on erottamaton roolinsa Instassa, ovat kuvat se, minkä takia sovellusta käytetään.
Koska ky
seessä on niin vahvasti estetiikkaan nojaava viestintäkanava, ratkaisevat Instagram-mainonnassa käyttämäsi kuvat todella paljon. Mitä tahansa hetken mielijohteesta otettuja räppäisyjä ei pidä edes maksuttomiin julkaisuihisi päätyä, jollei sitten kyse ole spontaanista huumorista: sillekin on yhteisöllisessä välineessä paikkansa. Joillekin se voi olla jopa brändin avain – useimmille kuitenkaan ei.
Kännykkäkuvauksella voi saada hyvää jälkeä aikaan, mutta yrityksen Instagram-julkaisuista vastaavalla henkilöllä tulisi olla ainakin jonkinlaiset valokuvauksen perusteet kunnossa: kuvakulma, vastavalo, ylivalotus, tarkennus… Yritysmielikuvassa ei todellakaan ole tilaa suttuisen linssin läpi otetuille tuherruksille. Joissakin tapauksissa kannattaa myös harkita ammattilaiskuvaajan tai someviestijän palkkaamista tai mainostoimiston palvelusten käyttämistä, mikäli talon puolesta ei sopivaa osaamista löydy. Yksi vaihtoehto on myös keskittää mainontansa muihin kanaviin, mutta kuten todettua, Instagramissa on paljon potentiaalia miltei kaikenlaisille yrityksille ja yhteisöille.
Persoonallisuus rohkeasti esiin
Aivan kaikenlaiset kuvasisällöt eivät toimi Instagramissa, vaikka tekninen toteutus olisikin huippuluokkaa. Esimerkiksi pelkkiä tuotekuvia julkaisevat tilit harvoin saavat ainakaan potentiaalisia uusia asiakkaita innostuksen valtaan. Olisi sangen mainiota, mikäli yritykselläsi olisi selkeät kasvot tässä kanavassa – ihmisen tai ihmisten näkyminen ja yritykselle kasvojen antaminen sopii hyvin Instagramin yhteisölliseen ja sosiaaliseen luonteeseen. Mallin kasvoja ja mittoja ei tarvita, jollei sitten olla markkinoimassa mallitoimistoa.
Kuten kaikessa markkinoinnissa, myös Instagramissa viestisi tulisi erottua ja olla rohkea, persoonallinen. Jos viestintäsi tarjoaa jotakin mieleenpainuvaa, erotut jo valtaosasta kilpailijoitasi. Ajan käyttäminen mainontaan palkitaan aina: viisi minuuttia yhteen julkaisuun tuppaa olemaan keskimäärin liian vähän.
Älä unohda aihetunnisteiden eli hashtagien käyttöä. Ne ovat tässä kanavassa avainasemassa ja niiden avulla käyttäjät voivat löytää luoksesi. Niitä voi ajatella hieman samaan tapaan kuin hakusanojen suunnittelua hakukonemainonnassa. Kun mietit ja käytät luovuutta avainsanoihin, voit tavoittaa aivan uusia ihmisiä. Älä kuitenkaan vedä överiksi: hashtagien spämmääminen ei ole tyylikästä eikä herätä positiivisia mielikuvia yrityksestäsi. Pyri vakiinnuttamaan yksi yrityksesi oma hashtag, jota käytät aina kaikkien julkaisuidesi yhteydessä. Se voi olla esimerkiksi yrityksesi nimi tai lyhennetty versio siitä, miksei myös yrityksesi ytimekäs slogan, jos sillä on sellainen – ja kyllä, olemme sitä mieltä, että sellainen tulisi olla!
Pyri yhteisösi aktivoimiseen
Instagram, kuten mikään mukaan sosiaalinen media, ei ole yksisuuntainen viestintäkanava. Siksi sitä kutsutaan sosiaaliseksi mediaksi! Pyri siis osallistamaan seuraajiasi ja hashtagien kautta pariisi löytäviä instaajia. Aina silloin tällöin voit esittää erilaisia kysymyksiä julkaisujesi yhteydessä. Pidä kuitenkin huoli, että kysymykset ovat aitoja eivätkä tunnu päälleliimatuilta. Niiden tulisi olla myös sen verran yksinkertaisia, että niihin vastaaminen on helppoa eikä saa vastaajaa tuntemaan itseään tyhmäksi. Kompleksisille yhteiskunnallisille kysymyksille on omat fooruminsa, joskaan kantaaottavuus ei ole Instassakaan kiellettyä.
Kilpailut ovat yksi varsin suosittu tapa käyttäjien aktivointiin, mutta nekin sisältävät monia sudenkuoppia. Huonosti toteutettu kilpailu voi aiheuttaa huomattavasti enemmän hallaa kuin hyötyä. Kilpailun teeman tulisi liittyä kiinteästi yritykseesi. Pidä myös huoli, että palkinto on riittävän tasokas ja että kilpailun säännöt ilmoitetaan selkeästi. Muista, että Instagramilla on omat sääntönsä kilpailuja koskien.
Muista Instagram Stories!
Instagram otti Stories- eli tarinaominaisuuden käyttöön 2016 ja se on nykyään yksi sovelluksen käytetyimmistä ominaisuuksista. Kyseessä ovat vuorokauden sisällä näkyvistä poistuvat julkaisut, jotka voivat sisältää kuvia tai lyhyitä videoita. Nämä Stories-tarinat ovat erinomaisia juuri yrityksesi persoonallisuuden korostamiseen ja inhimillisen ulottuvuuden lisäämiseen. Tarinat voivat sisältää kosolti huumoria ja pilkettä silmäkulmassa.
Voit ajatella, että Stories-toiminto sopii paremmin sellaisen sisällön julkaisemiseen, mihin varsinaiseen profiiliisi jäävät julkaisut ovat hieman liian ”virallisia”. Hyvä maku on silti pidettävä mielessä myös näissä tarinajulkaisuissa.